luni, 31 mai 2010
Jean Constantin n-a mai venit la intilnirea cu pescarii...

Indragitul actor Jean Constantin s-a nascut pe data de 21 august 1928, la Techirghiol, in judetul Constanta. Anul trecut a suferit un preinfarct si a fost internat la un spital din Bucuresti. Dupa acest eveniment neplacut, actorul a hotarit sa se retraga in apartamentul lui din Constanta pentru a-si trai batrinetea in liniste.
Nici la spectacole nu prea mai mergea. Ultima reprezentatie a artistului, dupa cea de la Casa de Cultura din Constanta, unde a fost omagiat pentru 55 de ani de cariera, a avut loc la Adamclisi. A fost intr-o forma de zile mari si, desi era slabit, nu a lasat sa se vada acest lucru. Ba mai mult, inainte sa ne paraseasca definitiv, a fost vazut in Portul Tomis, unde se afla Asociatia de Pescari pe care actorul a infiintat-o si unde se simtea cel mai bine. Anul trecut tot de aici l-a luat Salvarea. „Era abatut, parca stia ca i se apropie sfir­si­tul, nu mai era omul plin de via­ta pe care il cunosteam“, spun cei care l-au vazut in ultimele zile de viata. Dar actorul ramine actor: faptul ca nu se simtea bine nu l-a impiedicat sa faca glume cu cei din jurul lui. Mai mult, Jean Constantin nici nu recunostea, in cercul lui de prieteni, ca este bolnav. Isi luase si o barca, pe care a botezat-o „Caliopi“, dupa numele bunicii sale, dar nu a mai apucat „sa o dea la apa“. Abia astepta sa-i plimbe pe bunii lui prieteni, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, cu „vasul pira­tilor“, asa cum glumea actorul. Acum, Jean Constantin nu se mai plimba pe Marea Nea-gra, ci pe Styx, riul ce separa lumea celor vii de morti.
Saptamina tre­cuta, actorul a fost gasit mort de Ionut Galani si de tatal sau, dupa ce acestia au spart usa apartamentului, pentru ca nu le-a raspuns. Maestrul trebuia sa se intilneasca in Portul Tomis cu prietenii lui „la un peste“ si nu le-a mai raspuns la telefon. L-au gasit fara suflare, pe pat, ca si cum ar fi dormit. Se pare ca ar fi murit in urma unui infarct. Actorul a fost internat saptamina trecuta intr-un spital din Bucuresti, apoi a fost transferat la Constanta si externat la cerere. Locuia singur intr-un apartament de pe Bdul Ferdinand din Constanta. De altfel, Jean Constantin a suferit trei infarcturi de-a lungul timpului, iar la al doilea a fost in moarte clinica, revenindu-si miraculos. Ca si cum si-ar fi luat adio, maestrul si-a petrecut ziua de nume cu prietenii apropiati, la un restaurant din Constanta. Trebuia sa aiba un spectacol la Corbu, pe care, din pacate, nu il va mai putea onora. Jean Constantin avea un teren dat de primarie in satul natal, Techirghiol, dar nu a mai avut timp sa-si construiasca o casa, asa cum si-ar fi dorit. Acum, primaria va face un soclu in memoria marelui actor, iar Teatrul National va purta numele maestrului. Apropiatii lui, aflati la priveghi, spuneau ca actorul isi iubea sotia. Desi erau despartiti, acesta spunea mereu: „E frumoasa. N-are ea un ochi, dar e frumoasa.“ (aceasta poarta ochelari cu dioptrii foarte mari – n.red.). Nina a lucrat ca sufleur la Teatrul National din Bucuresti si a fost casatorita si cu Gheorghe Cozorici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu